Tandheelkunde
Al sinds 1986 kunt u bij De Polders terecht voor reguliere tandheelkunde. Hieronder vindt u een overzicht van veel voorkomende behandelingen.
Selecteer hieronder het onderwerp waar u meer informatie over wenst.
Wij raden u aan om elk half jaar op controle te komen, tenzij uw tandarts anders adviseert.
Tijdens de controle kijkt de tandarts naar uw totale mondgezondheid. De tandarts controleert onder andere of er gaatjes zijn en of er sprake is van tandplak of tandsteen. Mogelijk worden tijdens de controle (preventief) röntgenfoto’s gemaakt om te kijken of er tussen de tanden gaatjes zitten en zal de tandarts zo nodig aanwezig tandsteen verwijderen.
De tandarts zal tijdens de controle samen met u een plan van aanpak bespreken om er voor te zorgen dat uw mond gezond wordt en blijft.
Een keer per jaar wordt tijdens de controle een periodieke parodontale screening uitgevoerd, afgekort pps-screening. De screening meet de ruimte tussen uw tand en het tandvlees en hoe gezond uw tandvlees is. Na de screening krijgt u een score van PPS 1, 2 of 3. Afhankelijk van de score van de PPS, verwijzen wij u door naar de preventie-assistent of de mondhygiënist. Waarnaar behandeling volgens de vastgestelde NvvP-behandelprotocollen zal plaatsvinden.
Regelmatig op controle gaan is dus belangrijk om de tanden en het tandvlees gezond te houden en eventuele problemen tijdig te ontdekken. Zorg dat u het niet mist.
Vullen met composiet kan niet meer, als een groot deel van een tand of kies verloren is gegaan. Tot de mogelijkheden behoren dan een kroon of brug. Welke oplossing het best geschikt is in uw situatie zal uw tandarts samen met u bespreken. Tijdens de behandeling wordt er mogelijk gebruik gemaakt van een mondscanner, zodat u niet hoeft te happen.
Kroon:
Een kapje dat over een beslepen tand of kies past en dat zoveel mogelijk lijkt op de verloren gegane tand of kies. Een kroon biedt stevigheid en bescherming aan het overgebleven deel van de eigen tand of kies. Nadat het aangetaste deel volledig is weggeslepen, wordt de kroon geplaatst. Soms wordt ook om esthetische redenen voor een kroon gekozen, bijvoorbeeld bij verkleuringen.
Brug:
Meerdere kronen en een zwevend tussendeel (dummy), op de plaats waar één of meerdere tanden verloren zijn gegaan.
Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten krijgt u van ons altijd een begroting mee. De prijs is afhankelijk van het soort kroon of brug dat voor u geschikt is, de tandarts bespreekt dit met u. De vergoedingen verschillen per verzekeraar; in uw polis kunt u nakijken wat u vergoed krijgt.
Tandbederf, een valpartij of lekkende vullingen kunnen leiden tot een ontsteking aan de zenuwen in uw tanden of kiezen. Dit kan uiteindelijk tot hevige kiespijn leiden. Zo’n ontsteking verdwijnt niet vanzelf en zal behandeld moeten worden. Dit gebeurt met een wortelkanaalbehandeling: het reinigen van de zenuwkanalen in een ontstoken tand of kies.
Een wortelkanaalbehandeling is een secuur werkje. Hoeveel tijd er nodig is voor een behandeling verschilt per tand of kies. Het kan zijn dat het niet altijd lukt om de behandeling in één keer af te ronden. Tegenwoordig zal u meestal niets van de behandeling voelen. Van tevoren zal de tandarts de kies of tand verdoven.
U kunt na de behandeling napijn ervaren. Tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt er gespoeld met een ontsmettingsmiddel en worden de kanalen gevuld met een vulmateriaal. Hierdoor kan de tand of kies geïrriteerd raken, wat voor napijn kan zorgen. Dit kan vijf tot zeven dagen duren. U kunt deze pijn goed onderdrukken met pijnstillers. Soms zal de tandarts u een recept voorschrijven. Mocht u na zeven dagen nog last hebben, neem dan contact met ons op.
Soms is het nodig dat een tand, kies of wortelrest getrokken moet worden. De tandarts zal u de behandeling goed uitleggen, wat de gevolgen zijn en samen met u alternatieven bespreken voor de getrokken tand of kies.
Indien u medicijnen slikt is het raadzaam hierover eerst contact op te nemen met uw tandarts.
Wilt u meer informatie over de behandelingen? Uitgebreide informatie kunt u nalezen op allesoverhetgebit.nl. U kunt natuurlijk ook al uw vragen bij onze behandelaars neerleggen.
Wist u dat de meeste zoekopdrachten binnen de mondzorg betrekking hebben op het bleken van tanden. Bij De Polders kunt u terecht voor het bleken van uw gebit. Het bleken gebeurt met de methode Zoom! van Philips.
De werking van Philips Zoom! is wetenschappelijk onderzocht en staat als veilig aangeschreven.
Bij ons in de praktijk maken wij ook gebruik van thuisbleken. Er wordt een persoonlijk bitje voor u gemaakt waarmee u met Philips Zoom Nitewhite uw tanden witter kan maken.
Tijdens de eerste afspraak zal er besproken worden wat u wensen zijn, welk resultaat u kunt verwachten en wat de exacte kosten zijn. Het is namelijk mogelijk dat voor het bleken een extra reiniging nodig is, wat kosten met zich mee kan brengen. Wilt u meer informatie over het bleken van tanden? Laat het ons weten.
Om snurken te verminderen of te doen verdwijnen kan de tandarts een anti-snurkbeugel (MRA) plaatsen. Dit is een soort prothese die over de tanden wordt geschoven en de onderkaak naar voren houdt tijdens het slapen. De tong, die vastzit aan de onderkaak, blijft zo beter op zijn plaats en zakt minder gemakkelijk in de keel.
Terugbellen voor een afspraak?
Niet in de gelegenheid om te bellen? Vul onderstaand formulier in en wij bellen u terug om een afspraak te maken.